i

Waterhardheid Gouda

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Gouda bedraagt ongeveer 4,98 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Gouda is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Gouda hoort bij de top-50 plaatsen van Nederland en is daarmee een vrij grote woonplaats met 70.900 inwoners. Gouda ligt in de gemeente Gouda. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Gouda

De waarneming van een bepaalde hardheid is merkbaar subjectief. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het boenen van de kranen voor lief nemen.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Evenwel is het een fabeltje dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Gouda objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Gouda**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Gouda

Calculatie voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Gouda?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt normaliter voor in streken met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Gouda is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.