i

Waterhardheid Gouda

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Gouda heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 4,98 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Gouda is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Gouda hoort bij de top-50 steden in Nederland en is daarmee een zeer grootschalige woonplaats met 70.900 inwonenden. Gouda ligt in de gemeente Gouda. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Gouda

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "OK" vinden en daarmee het ontkalken van de glazen douchewand aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Nochtans is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Gouda waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Gouda**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Gouda

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Gouda?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt het meest voor in oorden met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Gouda is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.