i

Waterhardheid Gouderak

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Gouderak bedraagt ongeveer 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale hardheid in Gouderak is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Gouderak telt 2.475 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Gouderak maakt deel uit van de gemeente Krimpenerwaard. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Gouderak

Sommige mensen kunnen hardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Echter, het is onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Gouderak objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Gouderak**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Gouderak

Rekensom voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Gouderak?

Zacht water wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Gouderak is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.