i

Waterhardheid Goudriaan

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in Goudriaan ligt rond 4,98 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per m3 drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Goudriaan is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Goudriaan is een kleine woonplaats met 890 inwonenden. Goudriaan is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Molenwaard.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Goudriaan

Mensen kunnen waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Niettemin is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Goudriaan objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Goudriaan**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Goudriaan

Calculatie voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Goudriaan?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Goudriaan is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.