i

Waterhardheid Goudriaan

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Goudriaan. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Goudriaan is een kleine woonplaats met 890 inwoners. Goudriaan ligt in de gemeente Molenwaard. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Kaart van place+Goudriaan+Molenwaard

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Wim - Roelofarendsveen
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Goudriaan

De ervaring van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 dH "geen probleem" vinden en daarmee het schoonmaken van de tegels aanvaarden.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Nochtans is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Goudriaan waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Goudriaan**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Goudriaan

Berekening voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Goudriaan?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt het vaakst voor in gebieden met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Goudriaan is het dus zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.