i

Waterhardheid Goudswaard

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Goudswaard. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Goudswaard is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Goudswaard is een kleine woonplaats met 1.970 inwoners. Goudswaard ligt in de gemeente Korendijk. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid indicator

Kaart van place+Goudswaard+Korendijk

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Piet - Middelharnis
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Goudswaard

Mensen kunnen hardheid van 4,98 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De betekenis van de vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Aan de andere kant is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Goudswaard waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Goudswaard**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Goudswaard

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Goudswaard?

Praktisch iedereen ervaart kalkvrij water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in streken met kalkrijk water. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Goudswaard is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.