i

Waterhardheid Goudswaard

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Goudswaard kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 4,98 dH. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Goudswaard is een kleine woonplaats met 1.970 inwonenden. Goudswaard hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Korendijk.

Waterhardheid graadmeter

Kaart van place+Goudswaard+Korendijk

"Review beoordeling: 8 uit 10"

van de Velde - Zoetermeer
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Goudswaard

De beleving van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het schoonmaken van de kranen aanvaarden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Goudswaard objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Goudswaard**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Goudswaard

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Goudswaard?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Goudswaard is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.