i

Waterhardheid Graft

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Graft is 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Graft is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Graft biedt plaats aan 875 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Graft maakt deel uit van de gemeente Alkmaar. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Graft

Mensen kunnen een hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De betekenis van een gegeven waterhardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Graft waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Graft**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Graft

Berekening voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Graft?

Een ieder beleeft onthard kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Graft is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.