i

Waterhardheid Graft

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Graft heeft een waterhardheid van minimaal 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Graft is een kleine woonplaats met 875 inwonenden. Graft ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Alkmaar.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Graft

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,00 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De betekenis van een vastgestelde hardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Water met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Evenwel is het niet waar dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Graft waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Graft**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Graft

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Graft?

Praktisch iedereen ondervindt zacht water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Graft is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.