i

Waterhardheid Groenekan

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,10 dH
  HOOGSTE: 7,30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Groenekan kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,10 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Groenekan is 7,30 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Groenekan telt 1.880 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Groenekan hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente De Bilt.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Groenekan

Mensen kunnen een waterhardheid van 6,10 dH wellicht "acceptabel" vinden. De beleving van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,10 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Groenekan waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 6,10 Duitse graden in Groenekan**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Groenekan

Becijfering voor 6,10 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Groenekan?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Groenekan is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,10 naar 0 dH te verminderen.