i

Waterhardheid Groet

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het kraanwater in Groet is om en nabij de 6,00 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Groet is een zeer kleine woonplaats met 1.600 inwoners. Groet ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Bergen (NH.).

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Groet

Iemand kan een hardheid van 6,00 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De ontvangst van de bepaalde hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Nochtans is het onzin dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Groet objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Groet**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Groet

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Groet?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in regio’s met hard water. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Groet is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.