i

Waterhardheid Groet

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Groet heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Groet is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Groet biedt plaats aan 1.600 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Groet bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Bergen (NH.).

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Groet

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is erg subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "OK" vinden en daarmee het schrobben van de douche voor lief nemen.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Maar het is ook een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Groet waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Groet**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Groet

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Groet?

Praktisch iedereen ondervindt onthard leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Groet is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.