i

Waterhardheid Groningen

 • Zacht
  0
 • 7.70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,70 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het water in Groningen. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 7,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,67 kilogram kalkvormende deeltjes.

Groningen hoort bij de top-vijftig plaatsen in Nederland en is daarmee een zeer grote woonplaats met 195.380 inwonenden. Groningen ligt in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Groningen.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Groningen

U kunt een hardheid van 7,70 dH misschien "geen probleem" vinden. De ontvangst van de bepaalde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Nochtans is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,70 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Groningen objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,70 Duitse graden in Groningen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Groningen

Berekening voor 7,70 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,70 dH x 180m3 = 24,67 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Groningen?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in streken met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Groningen is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 7,70 naar 0 Duitse graden terug te brengen.