i

Waterhardheid Groningen

 • Zacht
  0
 • 7.70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,70 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Groningen. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,67 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste hardheid in Groningen is 0,00 Duitse graden. Dit staat te boek als water.

Groningen biedt plaats aan 195.380 inwonenden. Dit hoort bij de top-50 plaatsen van Nederland en is daarmee een vrij grote woonplaats. Groningen ligt in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Groningen.

Hardheid meter

Kaart van place+Groningen+Groningen

"Review beoordeling: 9 uit 10"

P.Zuidema - Groningen
Bekijk alle recensies uit Groningen
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Groningen

Iemand kan een waterhardheid van 7,70 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De waarneming van de gegeven waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Toch is het niet waar dat water van 7,70 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Groningen waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 7,70 dH in Groningen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Groningen

Calculatie voor 7,70 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,70 dH x 180m3 = 24,67 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Groningen?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine restant komt normaliter voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Groningen is het daarom zeker nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 7,70 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.