i

Waterhardheid Groot-Ammers

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Groot-Ammers. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Groot-Ammers is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Groot-Ammers is een kleine woonplaats met 4.135 inwonenden. Groot-Ammers bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Molenwaard.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Groot-Ammers+Molenwaard

"Review beoordeling: 10 uit 10"

fam. van Baalen - Pijnacker
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Groot-Ammers

De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is erg persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en daarmee het ontkalken van de glazen douchewand aanvaarden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Het is evenwel een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Groot-Ammers objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 dH in Groot-Ammers**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Groot-Ammers

Calculatie voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Groot-Ammers?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Groot-Ammers is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.