i

Waterhardheid Grootebroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de hardheid van het kraanwater in Grootebroek. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Grootebroek biedt plaats aan 8.825 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Grootebroek hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Stede Broec.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Grootebroek

Men kan waterhardheid van 6,00 dH misschien "geen probleem" vinden. De ervaring van de bepaalde hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Water van deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Het is evenwel niet waar dat water van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Grootebroek waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Grootebroek**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Grootebroek

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Grootebroek?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt veelal voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Grootebroek is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.