i

Waterhardheid Grootebroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Grootebroek heeft een minimale waterhardheid van 6,00 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale hardheid in Grootebroek is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Grootebroek is een kleine woonplaats met 8.825 inwoners. Grootebroek maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Stede Broec.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Grootebroek

Mensen kunnen waterhardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van de gegeven waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Grootebroek waardevrij meten

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Grootebroek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Grootebroek

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Grootebroek?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in oorden met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Grootebroek is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.