i

Waterhardheid Haaften

 • Zacht
  0
 • 7.10 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Haaften heeft een waterhardheid van minimaal 7,10 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag.

Haaften is een kleine woonplaats met 3.555 inwonenden. Haaften maakt deel uit van de gemeente Neerijnen. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Haaften

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 7,10 dH "heel gewoon" vinden en dus het schoonmaken van de douchekranen accepteren.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Evenwel is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,10 dH zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Haaften objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,10 Duitse graden in Haaften**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met totaal kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Haaften

Berekening voor 7,10 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Haaften?

Een ieder ervaart kalkvrij kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Haaften is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 7,10 naar 0 Duitse graden te verminderen.