i

Waterhardheid Haaften

 • Zacht
  0
 • 7.10 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Haaften is 7,10 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalk.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Haaften is 0,00 Duitse graden. Dit staat te boek als water.

Haaften biedt plaats aan 3.555 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Haaften hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Neerijnen.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Haaften

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,10 dH "heel gewoon" vinden en dus het boenen van de douchewand aanvaarden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Niettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,10 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Haaften waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,10 dH in Haaften**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Haaften

Berekening voor 7,10 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Haaften?

Een ieder ervaart kalkvrij leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Haaften is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,10 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.