i

Waterhardheid Haarlem

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Haarlem kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per 1000 liter leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste hardheid in Haarlem is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Haarlem hoort bij de top-50 steden van Nederland en is daarmee een zeer grote woonplaats met 152.485 inwoners. Haarlem hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlem.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Haarlem

De waarneming van een gegeven hardheid is kennelijk persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en het (schoon)poetsen van de tegels dulden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Niettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Haarlem waardevrij meten

Je kunt de mineralen in water testen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Haarlem**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Haarlem

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Haarlem?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in streken met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Haarlem is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.