i

Waterhardheid Haarlem

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Haarlem heeft een waterhardheid van 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Haarlem telt 152.485 inwoners. Dit maakt deel uit van de top vijftig plaatsen van Nederland en is daarmee een zeer grote woonplaats. Haarlem is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlem.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Haarlem

U kunt een waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De beleving van een bepaalde waterhardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Haarlem waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Haarlem**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Haarlem

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Haarlem?

Een ieder beleeft volledig onthard drinkwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in streken met hard leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Haarlem is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.