i

Waterhardheid Haarlemmerliede

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het drinkwater in Haarlemmerliede minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk in elke kuub drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Haarlemmerliede is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Haarlemmerliede telt 360 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Haarlemmerliede ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Haarlemmerliede

U kunt hardheid van 6,00 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van de vastgestelde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Haarlemmerliede waardevrij bepalen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Haarlemmerliede**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Haarlemmerliede

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Haarlemmerliede?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Haarlemmerliede is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.