i

Waterhardheid Haarlemmerliede

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Haarlemmerliede. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Haarlemmerliede telt 360 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Haarlemmerliede bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Haarlemmerliede

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het boenen van de douche accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Nochtans is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Haarlemmerliede waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater meten en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Haarlemmerliede**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Haarlemmerliede

Rekensom voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Haarlemmerliede?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Haarlemmerliede is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.