i

Waterhardheid Haarzuilens

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,30 dH
  HOOGSTE: 7,60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,30 dH. Zo hard is het kraanwater in Haarzuilens minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste hardheid in Haarzuilens is 7,60 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Haarzuilens is een kleine woonplaats met 410 inwoners. Haarzuilens bevindt zich in de gemeente Utrecht. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid indicator

Kaart van place+Haarzuilens+Utrecht

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jerome - Vleuten
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Haarzuilens

De ervaring van een vastgestelde hardheid is zeer subjectief. U kunt zo een waterhardheid van 6,30 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het schoonmaken van de douche voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 6,30 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Haarzuilens waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,30 dH in Haarzuilens**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Haarzuilens

Becijfering voor 6,30 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,30 dH x 180m3 = 20,19 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Haarzuilens?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt gewoonlijk voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Haarzuilens is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,30 naar 0 Duitse graden terug te brengen.