i

Waterhardheid Haarzuilens

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,30 dH
  HOOGSTE: 7,60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Haarzuilens heeft een minimale waterhardheid van plus minus 6,30 dH. Dit is tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste hardheid in Haarzuilens is 7,60 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Haarzuilens telt 410 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Haarzuilens maakt deel uit van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Utrecht.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Haarzuilens

De indruk van een vastgestelde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,30 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het schoonmaken van de kranen aanvaarden.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,30 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Haarzuilens waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,30 Duitse graden in Haarzuilens**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Haarzuilens

Berekening voor 6,30 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,30 dH x 180m3 = 20,19 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Haarzuilens?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht drinkwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Haarzuilens is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,30 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.