i

Waterhardheid Haastrecht

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Haastrecht. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Haastrecht is een kleine woonplaats met 4.105 inwonenden. Haastrecht is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Krimpenerwaard.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Haastrecht

Sommige mensen kunnen hardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De waarneming van de gegeven waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Toch is het onzin dat water van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Haastrecht objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 4,98 dH in Haastrecht**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Haastrecht

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Haastrecht?

Onthard water wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in streken met hard water. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Haastrecht is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.