i

Waterhardheid Haastrecht

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Haastrecht heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Haastrecht is 9,41 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Haastrecht is een kleine woonplaats met 4.105 inwoners. Haastrecht ligt in de gemeente Krimpenerwaard. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Haastrecht

Men kan hardheid van 4,98 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De gewaarwording van de gegeven hardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Evenwel is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Haastrecht objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Haastrecht**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Haastrecht

Berekening voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Haastrecht?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk water. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Haastrecht is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.