i

Waterhardheid Hagestein

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.34 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 8,18 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,34 dH. Zo hard is het leidingwater in Hagestein minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Hagestein is 8,18 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Hagestein biedt plaats aan 1.495 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Hagestein maakt deel uit van de gemeente Vianen. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Hagestein

U kunt een waterhardheid van 7,34 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Niettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Hagestein waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 7,34 Duitse graden in Hagestein**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Hagestein

Becijfering voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Hagestein?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt gewoonlijk voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hagestein is het dus beslist zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH te reduceren.