i

Waterhardheid Halfweg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Halfweg. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke kuub leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Halfweg is een kleine woonplaats met 2.410 inwoners. Halfweg hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Halfweg

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het schoonmaken van de douchewand voor lief nemen.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Halfweg waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Halfweg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met totaal onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Halfweg

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Halfweg?

Zacht water wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Halfweg is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.