i

Waterhardheid Halfweg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het water in Halfweg minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Halfweg is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Halfweg is een kleine woonplaats met 2.410 inwoners. Halfweg bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Halfweg

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,00 dH "prima" vinden. De indruk van de bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Halfweg objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Halfweg**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Halfweg

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Halfweg?

Onthard water wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt dikwijls voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Halfweg is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.