i

Waterhardheid Hank

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Hank heeft een waterhardheid van ongeveer 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hank biedt plaats aan 3.920 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Hank hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Werkendam.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving behoorlijk hard kraanwater Hank

Sommige mensen kunnen een hardheid van 10,36 Duitse graden misschien "OK" vinden. De betekenis van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Het is evenwel een fabeltje dat water van 10,36 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Hank objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 10,36 Duitse graden in Hank**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Hank

Berekening voor 10,36 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Hank?

Iedereen ervaart onthard drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hank is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.