i

Waterhardheid Hank

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 Duitse graden. Zo hard is het water in Hank. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Hank biedt plaats aan 3.920 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Hank ligt in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Werkendam.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving behoorlijk hard leidingwater Hank

U kunt waterhardheid van 10,36 dH "normaal" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water met een hardheid van 10,36 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Hank objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 10,36 Duitse graden in Hank**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Hank

Rekensom voor 10,36 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Hank?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt doorgaans voor in regio’s met hard water. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hank is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 10,36 naar 0 Duitse graden te reduceren.