i

Waterhardheid Hansweert

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Zo hard is het kraanwater in Hansweert minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Hansweert is 7,84 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Hansweert biedt plaats aan 1.710 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Hansweert hoort bij de gemeente Reimerswaal. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid normering

Kaart van place+Hansweert+Reimerswaal

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Rien - Hansweert
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Hansweert

De indruk van een bepaalde waterhardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het boenen van de glazen douchewand accepteren.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Echter, het is onzin dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Hansweert waardevrij duiden

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 6,38 dH in Hansweert**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Hansweert

Rekensom voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Hansweert?

Een ieder ondervindt kalkvrij drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt meestal voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hansweert is het dus beslist zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 dH te verminderen.