i

Waterhardheid Hardinxveld-Giessendam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het water in Hardinxveld-Giessendam. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hardinxveld-Giessendam telt 17.725 inwonenden. Het is een redelijk kleine woonplaats. Hardinxveld-Giessendam bevindt zich in de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Hardinxveld-Giessendam+Hardinxveld-Giessendam

"Review beoordeling: 8 uit 10"

van de Velde - Zoetermeer
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Hardinxveld-Giessendam

Mensen kunnen een hardheid van 4,98 dH wellicht "OK" vinden. De beleving van de gegeven hardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Hardinxveld-Giessendam objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Hardinxveld-Giessendam**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Hardinxveld-Giessendam

Rekensom voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Hardinxveld-Giessendam?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hardinxveld-Giessendam is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.