i

Waterhardheid Haringhuizen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het drinkwater in Haringhuizen is 6,00 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Haringhuizen telt 175 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Haringhuizen ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Haringhuizen

De waarneming van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. U kunt zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het boenen van de douche accepteren.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het onzin dat water van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Haringhuizen objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in water testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Haringhuizen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Haringhuizen

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Haringhuizen?

Iedereen ondervindt volledig zacht leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Haringhuizen is het dus beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.