i

Waterhardheid Haringhuizen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Haringhuizen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Haringhuizen is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Haringhuizen is een kleine woonplaats met 175 inwoners. Haringhuizen maakt deel uit van de gemeente Hollands Kroon. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Haringhuizen

De beleving van een vastgestelde hardheid is zeer subjectief. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het schrobben van de glazen douchewand accepteren.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Toch is het onzin dat water van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Haringhuizen waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Haringhuizen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Haringhuizen

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Haringhuizen?

Praktisch iedereen beleeft onthard leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in streken met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Haringhuizen is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.