i

Waterhardheid Harmelen

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,60 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Harmelen. Dit is tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Harmelen is een zeer kleine woonplaats met 8.250 inwoners. Harmelen hoort bij de gemeente Woerden. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Harmelen

U kunt waterhardheid van 7,60 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De indruk van de vastgestelde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Toch is het niet waar dat een waterhardheid van 7,60 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Harmelen waardevrij testen

Je kunt de mineralen in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,60 Duitse graden in Harmelen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Harmelen

Rekensom voor 7,60 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Harmelen?

Praktisch iedereen ervaart zacht kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Harmelen is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 7,60 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.