i

Waterhardheid Hauwert

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het water in Hauwert is ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Hauwert is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Hauwert is een kleine woonplaats met 685 inwoners. Hauwert bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Medemblik.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Hauwert

Iemand kan hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde waterhardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Maar het is ook een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Hauwert waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Hauwert**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Hauwert

Becijfering voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Hauwert?

Iedereen ervaart zacht water als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hauwert is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.