i

Waterhardheid Hauwert

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het leidingwater in Hauwert is om en nabij de 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hauwert is een kleine woonplaats met 685 inwoners. Hauwert is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Medemblik.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Hauwert

De waarneming van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het boenen van de douchewand aanvaarden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Echter, het is onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Hauwert waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Hauwert**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Hauwert

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Hauwert?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine residu komt dikwijls voor in regio’s met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hauwert is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.