i

Waterhardheid Hazerswoude-Dorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Hazerswoude-Dorp. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hazerswoude-Dorp biedt plaats aan 5.685 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Hazerswoude-Dorp hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Hazerswoude-Dorp

Mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De betekenis van de vastgestelde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Het is evenwel een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Hazerswoude-Dorp waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Hazerswoude-Dorp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Hazerswoude-Dorp

Calculatie voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Hazerswoude-Dorp?

Iedereen beleeft volledig kalkvrij water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hazerswoude-Dorp is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.