i

Waterhardheid Hazerswoude-Dorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Hazerswoude-Dorp. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Hazerswoude-Dorp is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Hazerswoude-Dorp is een zeer kleine woonplaats met 5.685 inwoners. Hazerswoude-Dorp is onderdeel van de gemeente Alphen aan den Rijn. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Hazerswoude-Dorp

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is merkbaar persoonlijk. Mensen kunnen zo een hardheid van 4,98 dH "normaal" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer accepteren.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Desondanks is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Hazerswoude-Dorp objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Hazerswoude-Dorp**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Hazerswoude-Dorp

Rekensom voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Hazerswoude-Dorp?

Praktisch iedereen ervaart volledig onthard kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hazerswoude-Dorp is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.