i

Waterhardheid Heemstede

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Heemstede kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,00 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH is goed voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste hardheid in Heemstede is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Heemstede telt 26.325 inwoners. Dit is een naar verhouding kleine woonplaats. Heemstede bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Heemstede.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Heemstede

De perceptie van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en dus het ontkalken van de douchewand aanvaarden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Heemstede objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in water testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Heemstede**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Heemstede

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Heemstede?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Heemstede is het dus beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.