i

Waterhardheid Heemstede

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het drinkwater in Heemstede bedraagt ongeveer 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Heemstede is een naar verhouding kleine woonplaats met 26.325 inwoners. Heemstede ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Heemstede.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Heemstede

De beleving van een vastgestelde hardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de badkamer dulden.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het onzin dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Heemstede waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Heemstede**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Heemstede

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Heemstede?

Iedereen ervaart volledig onthard water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Heemstede is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.