i

Waterhardheid Heenvliet

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het drinkwater in Heenvliet is om en nabij de 4,98 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Heenvliet is een kleine woonplaats met 2.515 inwoners. Heenvliet ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Nissewaard.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Heenvliet

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Men kan zo een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden en dus het boenen van de douchekranen dulden.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Dat daargelaten is het niet waar dat water van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Heenvliet objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Heenvliet**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Heenvliet

Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Heenvliet?

Zacht water wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Heenvliet is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.