i

Waterhardheid Heenvliet

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het water in Heenvliet is ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste hardheid in Heenvliet is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Heenvliet biedt plaats aan 2.515 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Heenvliet hoort bij de gemeente Nissewaard. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Heenvliet

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het schrobben van de douchewand accepteren.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het onzin dat water van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Heenvliet waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Heenvliet**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Heenvliet

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Heenvliet?

Zacht water wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Heenvliet is het dus zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.