i

Waterhardheid Heerhugowaard

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Heerhugowaard kenmerkt zich door een waterhardheid van 6,00 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Heerhugowaard biedt plaats aan 52.895 inwonenden. Het is een aardig grote woonplaats. Heerhugowaard bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Heerhugowaard.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Heerhugowaard

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het schrobben van de douchewand voor lief nemen.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Desondanks is het onzin dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Heerhugowaard waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water testen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Heerhugowaard**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Heerhugowaard

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Heerhugowaard?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Heerhugowaard is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.