i

Waterhardheid Heerhugowaard

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Heerhugowaard minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Heerhugowaard is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Heerhugowaard biedt plaats aan 52.895 inwoners. Het is een redelijk grote woonplaats. Heerhugowaard bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Heerhugowaard.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Heerhugowaard

Iemand kan hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De betekenis van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Nochtans is het niet waar dat water van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Heerhugowaard waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Heerhugowaard**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Heerhugowaard

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Heerhugowaard?

Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij water als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Heerhugowaard is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 dH te verminderen.