i

Waterhardheid Heerjansdam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het kraanwater in Heerjansdam bedraagt ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Heerjansdam biedt plaats aan 3.735 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Heerjansdam ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Zwijndrecht.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Heerjansdam

Mensen kunnen waterhardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De beleving van de vastgestelde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Niettemin is het een fabeltje dat water van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Heerjansdam waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Heerjansdam**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Heerjansdam

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Heerjansdam?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Heerjansdam is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.