i

Waterhardheid Heerjansdam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Heerjansdam heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Heerjansdam is 9,41 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Heerjansdam is een kleine woonplaats met 3.735 inwonenden. Heerjansdam is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Zwijndrecht.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Heerjansdam

Sommige mensen kunnen hardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De gewaarwording van de gegeven hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Het is echter ook onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Heerjansdam waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water meten en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Heerjansdam**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Heerjansdam

Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Heerjansdam?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Heerjansdam is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.