i

Waterhardheid Heesselt

 • Zacht
  0
 • 7.30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het leidingwater in Heesselt bedraagt ongeveer 7,30 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkdeeltjes.

Heesselt telt 395 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Heesselt maakt deel uit van de gemeente Neerijnen. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Heesselt

Men kan hardheid van 7,30 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De beleving van een bepaalde hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 7,30 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Heesselt waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,30 dH in Heesselt**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Heesselt

Rekensom voor 7,30 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Heesselt?

Een ieder ondervindt volledig onthard drinkwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt het vaakst voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Heesselt is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 7,30 naar 0 Duitse graden te verminderen.