i

Waterhardheid Heesselt

 • Zacht
  0
 • 7.30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,30 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Heesselt. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Heesselt is 0,00 Duitse graden. Dit is water.

Heesselt biedt plaats aan 395 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Heesselt ligt in de gemeente Neerijnen. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Heesselt

De beleving van een gegeven waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 7,30 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schoonmaken van de kranen aanvaarden.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Desalniettemin is het onzin dat water van 7,30 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Heesselt objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,30 dH in Heesselt**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat alleen met geheel onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Heesselt

Calculatie voor 7,30 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Heesselt?

Iedereen beleeft volledig kalkvrij kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in streken met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Heesselt is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 7,30 naar 0 Duitse graden te reduceren.