i

Waterhardheid Hei- en Boeicop

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het water in Hei- en Boeicop is om en nabij de 4,98 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Hei- en Boeicop is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Hei- en Boeicop telt 960 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Hei- en Boeicop is onderdeel van de gemeente Zederik. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Hei- en Boeicop+Zederik

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Nico - Alblasserdam
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Hei- en Boeicop

De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 dH "normaal" vinden en daarmee het boenen van de badkamer voor lief nemen.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Dat daargelaten is het onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Hei- en Boeicop waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Hei- en Boeicop**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Hei- en Boeicop

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Hei- en Boeicop?

Iedereen beleeft volledig zacht water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hei- en Boeicop is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.