i

Waterhardheid Hei- en Boeicop

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het kraanwater in Hei- en Boeicop ligt rond de 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hei- en Boeicop is een kleine woonplaats met 960 inwoners. Hei- en Boeicop is onderdeel van de gemeente Zederik. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maatstaf

Kaart van place+Hei- en Boeicop+Zederik

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Rob - Wassenaar
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Hei- en Boeicop

Mensen kunnen waterhardheid van 4,98 dH misschien "acceptabel" vinden. De gewaarwording van de bepaalde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Hoe dan ook is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Hei- en Boeicop waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Hei- en Boeicop**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Hei- en Boeicop

Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Hei- en Boeicop?

Iedereen ervaart volledig onthard kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hei- en Boeicop is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.