i

Waterhardheid Heiloo

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Heiloo minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Heiloo is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Heiloo telt 22.590 inwoners. Dit is een redelijk kleine woonplaats. Heiloo ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Heiloo.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Heiloo

De perceptie van een vastgestelde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en het ontkalken van de douche dulden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Heiloo waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Heiloo**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Heiloo

Rekensom voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Heiloo?

Een ieder ondervindt kalkvrij kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Heiloo is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.