i

Waterhardheid Heiloo

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Heiloo. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent 17,8 gram kalk per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Heiloo telt 22.590 inwonenden. Dit is een naar verhouding kleine woonplaats. Heiloo maakt deel uit van de gemeente Heiloo. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Heiloo

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schoonmaken van de douche accepteren.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Toch is het onzin dat water van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Heiloo objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Heiloo**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Heiloo

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Heiloo?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Heiloo is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH te reduceren.