i

Waterhardheid Heinenoord

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Heinenoord kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 dH. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Heinenoord is 9,41 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Heinenoord biedt plaats aan 3.535 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Heinenoord hoort bij de gemeente Binnenmaas. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Heinenoord

Men kan waterhardheid van 4,98 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Water van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Desondanks is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Heinenoord objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 dH in Heinenoord**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Heinenoord

Berekening voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Heinenoord?

Een ieder beleeft volledig onthard kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Heinenoord is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.