i

Waterhardheid Heinenoord

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de hardheid van het water in Heinenoord. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Heinenoord telt 3.535 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Heinenoord bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Binnenmaas.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Heinenoord

De indruk van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden en dus het schrobben van de badkamer voor lief nemen.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Nochtans is het een verzinsel dat water van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Heinenoord waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Heinenoord**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Heinenoord

Berekening voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Heinenoord?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Heinenoord is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.