i

Waterhardheid Heinkenszand

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Heinkenszand kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 6,38 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter leidingwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Heinkenszand is een kleine woonplaats met 5.475 inwoners. Heinkenszand is onderdeel van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Borsele.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Heinkenszand

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,38 Duitse graden "geen probleem" vinden en het schrobben van de douchewand aanvaarden.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Evenwel is het niet waar dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Heinkenszand objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 dH in Heinkenszand**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Heinkenszand

Berekening voor 6,38 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Heinkenszand?

Praktisch iedereen ervaart onthard water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Heinkenszand is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.