i

Waterhardheid Heinkenszand

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Heinkenszand heeft een minimale waterhardheid van 6,38 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Heinkenszand is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Heinkenszand is een kleine woonplaats met 5.475 inwoners. Heinkenszand bevindt zich in de gemeente Borsele. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid maat

Kaart van place+Heinkenszand+Borsele

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Peter Matthijsse - Heinkenszand
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Heinkenszand

U kunt een hardheid van 6,38 dH wellicht "normaal" vinden. De indruk van een vastgestelde hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Niettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Heinkenszand waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 dH in Heinkenszand**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Heinkenszand

Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Heinkenszand?

Een ieder ervaart volledig zacht leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Heinkenszand is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.