i

Waterhardheid Hekelingen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in Hekelingen is om en nabij de 4,98 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalk per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Hekelingen is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Hekelingen telt 1.355 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Hekelingen bevindt zich in de gemeente Nissewaard. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Hekelingen

Iemand kan waterhardheid van 4,98 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Hekelingen waardevrij meten

Je kunt de mineralen in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Hekelingen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Hekelingen

Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Hekelingen?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hekelingen is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.