i

Waterhardheid Hekendorp

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,60 Duitse graden. Zo hard is het water in Hekendorp. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hekendorp is een erg kleine woonplaats met 710 inwonenden. Hekendorp is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Oudewater.

Waterhardheid normering

Kaart van place+Hekendorp+Oudewater

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Olaf - Utrecht
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Hekendorp

De indruk van een bepaalde waterhardheid is erg persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 7,60 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het (schoon)poetsen van de glazen douchewand accepteren.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,60 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Hekendorp objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 7,60 dH in Hekendorp**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Hekendorp

Rekensom voor 7,60 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Hekendorp?

Onthard water wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine restant komt meestal voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hekendorp is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 7,60 naar 0 Duitse graden te reduceren.