i

Waterhardheid Hekendorp

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,60 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Hekendorp. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste hardheid in Hekendorp is 0,00 Duitse graden. Dit komt neer op water.

Hekendorp is een kleine woonplaats met 710 inwoners. Hekendorp ligt in de gemeente Oudewater. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Hekendorp+Oudewater

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Frank van den Berg - Vleuten
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Hekendorp

De ontvangst van een bepaalde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,60 dH "geen probleem" vinden en het schoonmaken van de douchewand voor lief nemen.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Dat daargelaten is het niet waar dat een waterhardheid van 7,60 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Hekendorp waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 7,60 Duitse graden in Hekendorp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Hekendorp

Becijfering voor 7,60 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Hekendorp?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hekendorp is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 7,60 naar 0 dH te verminderen.