i

Waterhardheid Hellevoetsluis

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Hellevoetsluis. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke 1000 liter kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hellevoetsluis telt 39.080 inwoners. Dit is een redelijk grote woonplaats. Hellevoetsluis bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Hellevoetsluis.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Hellevoetsluis+Hellevoetsluis

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Annemarie - Poortugaal
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Hellevoetsluis

De beleving van een vastgestelde hardheid is duidelijk subjectief. U kunt zo een hardheid van 4,98 Duitse graden "prima" vinden en dus het schrobben van de douchekranen dulden.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Hellevoetsluis waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Hellevoetsluis**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Hellevoetsluis

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Hellevoetsluis?

Praktisch iedereen beleeft zacht drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt het vaakst voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hellevoetsluis is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.