i

Waterhardheid Hellevoetsluis

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Hellevoetsluis heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Hellevoetsluis is 9,41 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Hellevoetsluis is een gemiddeld grote woonplaats met 39.080 inwoners. Hellevoetsluis is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Hellevoetsluis.

Hardheid normering

Kaart van place+Hellevoetsluis+Hellevoetsluis

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Rob - Spijkenisse
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Hellevoetsluis

Men kan waterhardheid van 4,98 dH misschien "prima" vinden. De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Het is echter ook niet waar dat water van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Hellevoetsluis objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 dH in Hellevoetsluis**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Hellevoetsluis

Becijfering voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Hellevoetsluis?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt het vaakst voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hellevoetsluis is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.