i

Waterhardheid Hellouw

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,10 dH
  HOOGSTE: 7,30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Hellouw heeft een waterhardheid van om en nabij 7,10 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkdeeltjes.

Hellouw is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Neerijnen.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Hellouw

Mensen kunnen waterhardheid van 7,10 dH misschien "geen probleem" vinden. De waarneming van de gegeven waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Water met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,10 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Hellouw waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 7,10 Duitse graden in Hellouw**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Hellouw

Becijfering voor 7,10 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Hellouw?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt dikwijls voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hellouw is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 7,10 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.