i

Waterhardheid Hellouw

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,10 dH
  HOOGSTE: 7,30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in Hellouw ligt in de buurt van 7,10 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter drinkwater. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Hellouw is 7,30 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Hellouw is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Neerijnen.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Hellouw

De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is merkbaar persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 7,10 dH "prima" vinden en daarmee het schrobben van de tegels accepteren.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Desondanks is het niet waar dat een waterhardheid van 7,10 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Hellouw waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in water testen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 7,10 dH in Hellouw**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Hellouw

Becijfering voor 7,10 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Hellouw?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hellouw is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 7,10 naar 0 dH terug te brengen.