i

Waterhardheid Hem

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Hem ligt rond de 6,00 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Hem is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Hem telt 1.495 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Hem ligt in de gemeente Drechterland. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Hem

De ontvangst van een bepaalde hardheid is duidelijk subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het schrobben van de kranen dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Desondanks is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Hem objectief testen

Je kunt de mineralen in water testen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Hem**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Hem

Rekensom voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Hem?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hem is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.