i

Waterhardheid Hem

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het water in Hem minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Hem is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Hem is een kleine woonplaats met 1.495 inwonenden. Hem is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Drechterland.

Hardheid meter

Kaart van place+Hem+Drechterland

"Review beoordeling: 8 uit 10"

Michael - Hoogkarspel
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Hem

De perceptie van een vastgestelde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het schrobben van de glazen douchewand voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Hoe dan ook is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Hem waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water testen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 6,00 dH in Hem**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Hem

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Hem?

Iedereen ervaart volledig onthard kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hem is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.