i

Waterhardheid Hendrik-Ido-Ambacht

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Hendrik-Ido-Ambacht minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per m3 drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Hendrik-Ido-Ambacht is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Hendrik-Ido-Ambacht is een relatief kleine woonplaats met 28.645 inwonenden. Hendrik-Ido-Ambacht ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht.

Waterhardheid normering

Kaart van place+Hendrik-Ido-Ambacht+Hendrik-Ido-Ambacht

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Ria Kuipers - Roelofarendsveen
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Hendrik-Ido-Ambacht

U kunt hardheid van 4,98 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De betekenis van de vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Nochtans is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Hendrik-Ido-Ambacht waardevrij bepalen

Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Hendrik-Ido-Ambacht**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Hendrik-Ido-Ambacht

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Hendrik-Ido-Ambacht?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in de regel voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hendrik-Ido-Ambacht is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.