i

Waterhardheid Hendrik-Ido-Ambacht

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Hendrik-Ido-Ambacht. Dit is tamelijk hard water. Één dH waterhardheid is 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hendrik-Ido-Ambacht biedt plaats aan 28.645 inwonenden. Dit is een naar verhouding kleine woonplaats. Hendrik-Ido-Ambacht is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Hendrik-Ido-Ambacht

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De beleving van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Het is evenwel niet waar dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Hendrik-Ido-Ambacht waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Hendrik-Ido-Ambacht**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Hendrik-Ido-Ambacht

Calculatie voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Hendrik-Ido-Ambacht?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hendrik-Ido-Ambacht is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.