i

Waterhardheid Herkingen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Herkingen. Dit is tamelijk hard water. Één dH komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Herkingen is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Herkingen biedt plaats aan 1.245 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Herkingen hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Goeree-Overflakkee.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Herkingen

Men kan een waterhardheid van 4,98 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De ervaring van de gegeven hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Herkingen objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 4,98 dH in Herkingen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Herkingen

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Herkingen?

Een ieder ervaart volledig zacht kraanwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine restant komt normaliter voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Herkingen is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH te verminderen.