i

Waterhardheid Herkingen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het leidingwater in Herkingen. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Herkingen biedt plaats aan 1.245 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Herkingen maakt deel uit van de gemeente Goeree-Overflakkee. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Herkingen

U kunt waterhardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De gewaarwording van een gegeven hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Water van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Herkingen waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater meten en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Herkingen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Herkingen

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Herkingen?

Praktisch iedereen beleeft onthard water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Herkingen is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.