i

Waterhardheid Herwijnen

 • Zacht
  0
 • 7.10 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het drinkwater in Herwijnen is 7,10 dH. Dit is tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalk.

Herwijnen is een kleine woonplaats met 2.605 inwoners. Herwijnen ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Lingewaal.

Hardheid normering

Kaart van place+Herwijnen+Lingewaal

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Gert - Eibergen
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Herwijnen

De perceptie van een gegeven hardheid is erg persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,10 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het ontkalken van de douchekranen aanvaarden.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat water met een hardheid van 7,10 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Herwijnen objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,10 Duitse graden in Herwijnen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Herwijnen

Becijfering voor 7,10 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Herwijnen?

Een ieder ervaart onthard drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Herwijnen is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 7,10 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.