i

Waterhardheid Herwijnen

 • Zacht
  0
 • 7.10 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in Herwijnen is om en nabij de 7,10 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Herwijnen is 0,00 dH. Dit is water.

Herwijnen is een erg kleine woonplaats met 2.605 inwonenden. Herwijnen is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Lingewaal.

Waterhardheid maatstaf

Kaart van place+Herwijnen+Lingewaal

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jan Willem - Doetinchem
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Herwijnen

De perceptie van een gegeven hardheid is erg persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,10 dH "OK" vinden en daarmee het ontkalken van de douchekranen accepteren.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat een waterhardheid van 7,10 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Herwijnen objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,10 dH in Herwijnen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met volledig zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Herwijnen

Calculatie voor 7,10 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Herwijnen?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Herwijnen is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 7,10 naar 0 dH te verminderen.