i

Waterhardheid Hippolytushoef

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het water in Hippolytushoef minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Hippolytushoef is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Hippolytushoef is een erg kleine woonplaats met 5.175 inwoners. Hippolytushoef maakt deel uit van de gemeente Hollands Kroon. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Hippolytushoef

De betekenis van een vastgestelde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en het schoonmaken van de tegels dulden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Hippolytushoef objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Hippolytushoef**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Hippolytushoef

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Hippolytushoef?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt meestal voor in oorden met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hippolytushoef is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.