i

Waterhardheid Hippolytushoef

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het water in Hippolytushoef. Dit is tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hippolytushoef biedt plaats aan 5.175 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Hippolytushoef bevindt zich in de gemeente Hollands Kroon. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maat

Kaart van place+Hippolytushoef+Hollands Kroon

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jeroen - Den Oever
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Hippolytushoef

U kunt een hardheid van 6,00 dH wellicht "geen probleem" vinden. De betekenis van de vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Nochtans is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Hippolytushoef objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Hippolytushoef**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Hippolytushoef

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Hippolytushoef?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt normaliter voor in streken met hard leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hippolytushoef is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.