i

Waterhardheid Hobrede

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de hardheid van het kraanwater in Hobrede. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hobrede is een erg kleine woonplaats met 155 inwoners. Hobrede maakt deel uit van de gemeente Zeevang. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Hobrede

De betekenis van een gegeven waterhardheid is kennelijk persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden en dus het schrobben van de badkamer dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Hobrede waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Hobrede**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Hobrede

Berekening voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Hobrede?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hobrede is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.