i

Waterhardheid Hobrede

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Hobrede. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Hobrede is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Hobrede is een kleine woonplaats met 155 inwonenden. Hobrede hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zeevang.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Hobrede

De ervaring van een vastgestelde hardheid is zeer subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en het ontkalken van de glazen douchewand dulden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Hoe dan ook is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Hobrede objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Hobrede**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Hobrede

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Hobrede?

Onthard water wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hobrede is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 dH te verminderen.