i

Waterhardheid Hoek van Holland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Hoek van Holland. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoek van Holland is een betrekkelijk kleine woonplaats met 10.070 inwoners. Hoek van Holland is onderdeel van de gemeente Rotterdam. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Hoek van Holland

De ervaring van een gegeven hardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het ontkalken van de douchekranen accepteren.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Maar het is ook onzin dat water van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Hoek van Holland objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 4,98 dH in Hoek van Holland**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Hoek van Holland

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Hoek van Holland?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt dikwijls voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hoek van Holland is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.