i

Waterhardheid Hoek van Holland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Hoek van Holland. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Hoek van Holland is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Hoek van Holland is een vrij kleine woonplaats met 10.070 inwoners. Hoek van Holland is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Rotterdam.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Hoek van Holland

De gewaarwording van een gegeven hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 dH "OK" vinden en daarmee het boenen van de badkamer accepteren.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Desalniettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Hoek van Holland waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Hoek van Holland**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Hoek van Holland

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Hoek van Holland?

Iedereen ondervindt volledig kalkvrij water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt veelal voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hoek van Holland is het dus beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.