i

Waterhardheid Hoevelaken

 • Zacht
  0
 • 5.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het water in Hoevelaken ligt in de buurt van de 5,90 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Hoevelaken telt 9.095 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Hoevelaken hoort bij de gemeente Nijkerk. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Hoevelaken

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 5,90 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het schrobben van de badkamer dulden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Het is evenwel onzin dat een waterhardheid van 5,90 dH zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Hoevelaken objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 5,90 dH in Hoevelaken**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Hoevelaken

Rekensom voor 5,90 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Hoevelaken?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hoevelaken is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 5,90 naar 0 Duitse graden terug te dringen.