i

Waterhardheid Hoevelaken

 • Zacht
  0
 • 5.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,90 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Hoevelaken. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Hoevelaken is 0,00 Duitse graden. Dit staat bekend als water.

Hoevelaken telt 9.095 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Hoevelaken bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Nijkerk.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Hoevelaken

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 5,90 Duitse graden "acceptabel" vinden en het (schoon)poetsen van de douche voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Desondanks is het een verzinsel dat water met een hardheid van 5,90 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Hoevelaken objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 5,90 dH in Hoevelaken**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Hoevelaken

Rekensom voor 5,90 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Hoevelaken?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hoevelaken is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 5,90 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.