i

Waterhardheid Hollandsche Rading

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,10 dH
  HOOGSTE: 7,30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het water in Hollandsche Rading ligt rond 6,10 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hollandsche Rading is een erg kleine woonplaats met 1.505 inwoners. Hollandsche Rading maakt deel uit van de centrale provincie Utrecht in de gemeente De Bilt.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Hollandsche Rading

U kunt een hardheid van 6,10 dH misschien "prima" vinden. De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Water met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Echter, het is een verzinsel dat water met een hardheid van 6,10 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Hollandsche Rading objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,10 dH in Hollandsche Rading**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Hollandsche Rading

Rekensom voor 6,10 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Hollandsche Rading?

Praktisch iedereen ondervindt zacht drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hollandsche Rading is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,10 naar 0 dH terug te brengen.