i

Waterhardheid Hollandsche Rading

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,10 dH
  HOOGSTE: 7,30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Hollandsche Rading kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,10 dH. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Hollandsche Rading is 7,30 dH. Dit is tamelijk hard water.

Hollandsche Rading is een kleine woonplaats met 1.505 inwoners. Hollandsche Rading hoort bij de gemeente De Bilt. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Hollandsche Rading

Mensen kunnen een waterhardheid van 6,10 dH misschien "geen probleem" vinden. De waarneming van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desondanks is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,10 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Hollandsche Rading waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,10 dH in Hollandsche Rading**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Hollandsche Rading

Berekening voor 6,10 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Hollandsche Rading?

Iedereen ondervindt kalkvrij drinkwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in streken met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hollandsche Rading is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,10 naar 0 Duitse graden te reduceren.