i

Waterhardheid Hoogblokland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Hoogblokland. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Hoogblokland is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Hoogblokland is een kleine woonplaats met 1.450 inwoners. Hoogblokland is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Giessenlanden.

Waterhardheid kwalificering

Kaart van place+Hoogblokland+Giessenlanden

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jeroen - Zwijndrecht
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Hoogblokland

De ervaring van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het schrobben van de glazen douchewand aanvaarden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het onzin dat water van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Hoogblokland waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Hoogblokland**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Hoogblokland

Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Hoogblokland?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in streken met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hoogblokland is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.