i

Waterhardheid Hoogblokland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Hoogblokland. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoogblokland biedt plaats aan 1.450 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Hoogblokland is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Giessenlanden.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Hoogblokland

De waarneming van een vastgestelde hardheid is nogal persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "heel gewoon" vinden en het boenen van de douchewand accepteren.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Desondanks is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Hoogblokland waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in water meten en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Hoogblokland**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Hoogblokland

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Hoogblokland?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hoogblokland is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.