i

Waterhardheid Hoogkarspel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Hoogkarspel. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Hoogkarspel is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Hoogkarspel biedt plaats aan 7.870 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Hoogkarspel bevindt zich in de gemeente Drechterland. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Hoogkarspel

De betekenis van een vastgestelde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "normaal" vinden en daarmee het ontkalken van de douchekranen voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Maar het is ook een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Hoogkarspel waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Hoogkarspel**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Hoogkarspel

Rekensom voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Hoogkarspel?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hoogkarspel is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.