i

Waterhardheid Hoogkarspel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in Hoogkarspel is ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Hoogkarspel is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Hoogkarspel is een erg kleine woonplaats met 7.870 inwoners. Hoogkarspel maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Drechterland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Hoogkarspel

De perceptie van een gegeven hardheid is duidelijk persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden en het boenen van de badkamer aanvaarden.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Het is echter ook een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Hoogkarspel objectief bepalen

Je kunt de mineralen in kraanwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Hoogkarspel**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Hoogkarspel

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Hoogkarspel?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hoogkarspel is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.