i

Waterhardheid Hoogland

 • Zacht
  0
 • 5.80 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,80 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Hoogland minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 5,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,58 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Hoogland is 0,00 Duitse graden. Dit komt neer op water.

Hoogland biedt plaats aan 10.635 inwoners. Het is een naar verhouding kleine woonplaats. Hoogland is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Amersfoort.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Hoogland

De indruk van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. U kunt zo een waterhardheid van 5,80 dH "prima" vinden en het boenen van de douchewand aanvaarden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Toch is het niet waar dat water met een hardheid van 5,80 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Hoogland objectief vaststellen

Je kunt de mineralen in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 5,80 dH in Hoogland**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Hoogland

Rekensom voor 5,80 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,80 dH x 180m3 = 18,58 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Hoogland?

Een ieder beleeft volledig zacht water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hoogland is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 5,80 naar 0 dH te reduceren.