i

Waterhardheid Hoogland

 • Zacht
  0
 • 5.80 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het kraanwater in Hoogland is 5,80 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 5,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,58 kilogram kalk.

Hoogland telt 10.635 inwonenden. Het is een naar verhouding kleine woonplaats. Hoogland hoort bij de gemeente Amersfoort. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Hoogland

Sommige mensen kunnen hardheid van 5,80 dH "aanvaardbaar" vinden. De beleving van de vastgestelde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Het is echter ook een verzinsel dat water met een hardheid van 5,80 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Hoogland waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 5,80 Duitse graden in Hoogland**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Hoogland

Becijfering voor 5,80 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,80 dH x 180m3 = 18,58 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Hoogland?

Een ieder beleeft kalkvrij water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hoogland is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 5,80 naar 0 dH terug te brengen.