i

Waterhardheid Hooglanderveen

 • Zacht
  0
 • 5.30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,30 dH. Zo hard is het drinkwater in Hooglanderveen minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 5,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,98 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Hooglanderveen is 0,00 dH. Dit staat te boek als water.

Hooglanderveen telt 4.225 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Hooglanderveen ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Amersfoort.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Hooglanderveen

U kunt waterhardheid van 5,30 dH "prima" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 5,30 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Hooglanderveen waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 5,30 dH in Hooglanderveen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Hooglanderveen

Becijfering voor 5,30 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,30 dH x 180m3 = 16,98 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Hooglanderveen?

Praktisch iedereen ervaart volledig zacht drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hooglanderveen is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 5,30 naar 0 dH te verminderen.