i

Waterhardheid Hooglanderveen

 • Zacht
  0
 • 5.30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Hooglanderveen kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 5,30 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH is goed voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 5,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,98 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hooglanderveen is een kleine woonplaats met 4.225 inwoners. Hooglanderveen maakt deel uit van de gemeente Amersfoort. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Hooglanderveen

Iemand kan een hardheid van 5,30 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Evenwel is het niet waar dat water van 5,30 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Hooglanderveen waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 5,30 dH in Hooglanderveen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Hooglanderveen

Becijfering voor 5,30 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,30 dH x 180m3 = 16,98 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Hooglanderveen?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hooglanderveen is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 5,30 naar 0 Duitse graden te reduceren.